İstatistiğe Yönelik Öz Yeterlik Ölçeğinin Geliştirilmesi
Oktay Mercimek
Prof. Dr. Murat PEKTAŞ
Bu çalışmada, öğretmen adaylarının istatistiğe yönelik öz-yeterlik algılarını ölçmek için 5li Likert tipi bir ölçek geliştirilmesi amaçlanmıştır. 214 öğretmen adayından oluşan örneklem üzerinde yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucunda Cronbach alfa katsayısı 0,94 olan 48 maddelik İstatistiğe Yönelik Öz-Yeterlik Ölçeği geliştirilmiştir. Ölçekte bulunan 48 madde herhangi bir mantıksal problem teşkiletmeden 7 faktörde toplanmıştır. Bu faktörlersırasıylaGenel İstatistik Becerileri (Cronbachalfa = 0,93), Araştırma Becerileri (Cronbachalfa = 0,88), SPSS Becerileri (Cronbachalfa = 0,85), Zaman Yönetimive Ders Çalışma Davranışları (Cronbachalfa = 0,82), Bilgisayar Kullanma Becerileri (Cronbachalfa = 0,79), Matematik Becerileri (Cronbachalfa = 0,74) ve Ders Dinleme Becerileri (Cronbachalfa = 0,81) olarakadlandırılmıştır. Sonuç olarak, ölçeğin, öğretmen adaylarının istatistiğe yönelik öz-yeterliklerinin belirlenmesinde güvenle kullanılabileceği tespitedilmiş ve ölçekle ilgili bazı öneriler sunulmuştur.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KASTAMONU EĞİTİM DERGİSİ