ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ MESLEKİ ETİK İLKELERİNE UYMA DÜZEYLERİNE YÖNELİK ALGILARI
Dr. Öğr. Üyesi Yahya SÖNMEZ
Fatih Altınışık
Bu çalışma, üniversitede eğitim gören ve muhasebe dersi alan öğrencilerin muhasebe meslek etiğine ilişkinalgılarını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Uygulanan anket sonucunda elde edilen verilerin dağılımıparametrik olmayan istatistiki metotlarla analiz edilmiş ve demografik değişkenlerle öğrencilerin meslek etiğialgıları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Yapılan analizler neticesinde; muhasebe meslek mensupları tarafından ençok uyulan etik ilkenin “mesleki davranış”, uyulmayan ilkenin ise “dürüstlük” olduğu düşüncesinin öğrencilerarasında hâkim olduğu ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca demografik değişkenlerden “Ailede/yakın çevrede muhasebemeslek mensubu bulunmakta mıdır?”, “Genel ağırlıklı not ortalaması” ve “Staj yapma/çalışma durumuna göreöğrencilerin meslek etiğine ilişkin algılarının istatistiksel açıdan anlamlı olarak farklılaştığı tespit edilmiştir.Ülkeler açısından kalkınmanın araçlarından biri olan mesleki etik ilkelerinin muhasebe meslek mensubu adayıöğrenciler tarafından nasıl algılandığını ve öğrencilerin, meslek mensuplarının bu ilkelere uyma düzeylerihakkındaki görüşlerini ortaya çıkarmaya yönelik bu araştırmanın, iş dünyasında ve ekonomide olumlu etkileriolacağı düşünülmektedir.
Dergi Adı Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi
Dergi ISSN 1302-258X