Investigation of Antimicrobial Activities and 16S rRNA Sequences of Actinomycetes Isolated from Karst Caves in the Eastern Black Sea Region of Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Enis Fuat TÜFEKCİ
Ümit Uzun
Nagihan Sağlam Ertunga
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Ayşenur Biber
İnanç Alptuğ Hıdıroğlu
İlayda Tekkılıç
Birhan Altay
Ali Osman Kılıç
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Günümüzde kullanılan antibiyotiklerin büyük çoğunluğunun başta Streptomyces cinsi olmak üzere çeşitli aktinomiset grubu bakterilerden orijin aldığı düşünüldüğünde, mağara gibi ekstrem ortamlardan izole edilecek yeni aktinomisetlerin tıp dünyasına yeni antibiyotikler kazandırabileceği öngörülmektedir. Bu çalışmada, üç farklı karstik mağaradan izole edilen aktinomiset izolatlarının antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması ve etkili izolatların moleküler yöntemlerle tanımlanması amaçlanmıştır. Çalışmaya Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunan Gümüşhane ilindeki Akçakale, Kırklar (Altıntaş) ve Köprübaşı mağaralarından izole edilen 179 aktinomiset izolatı dahil edilmiştir. İzolatların antimikrobiyal aktiviteleri yedi Gram-negatif, üç Gram-pozitif ve bir maya suşuna karşı çapraz çizgi yöntemi ile araştırılmıştır. Elli üç izolatın (%29,6) test edilen mikroorganizmalardan en az birine karşı antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur. İzolatların Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Chromobacterium violaceum, Klebsiella pneumoniae, Salmonella Typhimurium, Escherichia coli, Acinetobacter haemolyticus, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter aerogenes ve Candida albicans’a karşı antimikrobiyal aktivite sergileme oranı sırasıyla %21.2 %20.0, %16.8, %12.8, %3.4, %2.8, %2.2, %1.1, %0.6, %0.6, %0.6 şeklinde bulunmuştur. TRMS 124 olarak adlandırılan bir aktinomiset izolatı, 10 test mikroorganizmasına karşı antimikrobiyal aktivite sergilemiştir. En az üç test mikroorganizmasına karşı antimikrobiyal aktivite sergileyen aktinomisetler arasından randomize olarak seçilen 26 izolatın tanımlanması ve filogenetik analizi için 16S ribozomal RNA (16S rRNA) dizi analizi yapılmıştır. Buna göre 24 izolatın çeşitli Streptomyces türleri ile iki izolatın ise sırasıyla Embleya scabrispora ve Couchioplanes caeruleus ile homoloji gösterdiği tespit edilmiştir. Bu çalışmadan elde edilen bulgular karstik mağaraların antimikrobiyal madde üretme potansiyeline sahip aktinomisetlerin izolasyonu için doğal kaynaklar olabileceğini göstermiştir.
16S ribosomal RNA,Actinomycetes,Antimicrobial activity,Cave,Streptomyces
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı KSU Journal of Agriculture and Nature
Dergi Tarandığı Indeksler Emerging Sources Citation Index (ESCI)