Uzamsal Yetenek Belirlemek İçin Hangi Tür Sorular Kullanılmalıdır?
Doç. Dr. İbrahim KEPCEOĞLU
Niyazi Öner Ercan
İki ve üç boyutlu nesnelerin birbirleriyle ve çevreyle ilişkilerinin anlaşılmasında, geometriyleilişkili önemli kavramların başında gelen uzamsal yeteneğin payı kuşkusuz büyüktür. Uzamsalyeteneği ortak tanımlara bakıldığında uzamsal yetenek üç boyutlu uzayda cisimleri ve bileşenlerini zihinde hareket ettirebilme ve canlandırabilme yeteneği olarak tanımlanmıştır. Öğrencileringeometrik düşünme düzeylerini geliştirmek, matematik eğitiminin en kritik amaçlarından biriolmalıdır. Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin açık uçlu sorular ve çoktan seçmeli sorular oluşan testlerin uzamsal yetenek düzeyini belirlemede etkililiğinin karşılaştırılmasıdır. Buiki test yönteminin öğrencilerin uzamsal yetenek becerilerini belirlemede nasıl farklılıklar ortayaçıkardığı belirlenmiştir.Bu amaç doğrultusunda bu araştırma nitel yaklaşımlardan durum çalışması olarak desenlenmiştir. Araştırmanın amacına uygun olarak amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Geometrikonusunda ortaokul seviyesinde en fazla bilgi düzeyine sahip olan 8.sınıf öğrencileri seçilmiştir.Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye’nin kuzeyinde bir devlet ortaokulunun 8.sınıfında öğrenim gören 77 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak alan yazında kabulgören MGMP isimli uzamsal yetenek testinden seçilen 10 soru hem açık uçlu olarak hem deçoktan seçmeli olarak kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre 77 öğrencinin 10 soruya çoktanseçmeli olarak verdikleri yanıtların %68’i doğru olurken, bu 10 soruya açık uçlu olarak verdikleriyanıtların sadece %45’i doğru olarak kodlanmıştır. Buna göre öğrencilerin uzamsal yeteneğinibelirlemek için tercih edilen çoktan seçmeli testte öğrencilerin daha başarılı sonuç gösterdiklerianlaşılabilir. Ancak buna karşın öğrencilerin özellikle çizim becerisi gerektiren sorularda (soru11,20, 22 ve 23) öğrencilerin çoktan seçmeli sorularda daha başarılı oldukları görülmüştür.
Dergi Adı Kastamonu Eğitim Dergisi
Basım Tarihi 11-2018
Doi Numarası doi:10.24106/kefdergi.2990
Makale Linki http://dergipark.gov.tr/download/article-file/571481
Uzamsal Yetenek Belirlemek İçin Hangi Tür Sorular Kullanılmalıdır?