Dinamik Geometri Yazılımlarıyla Gerçekleştirilen Matematik Derslerinin Ölçme ve Değerlendirme Örneği
Doç. Dr. İbrahim KEPCEOĞLU
İlyas Yavuz
Marmara Üniversitesi, Türkiye
Öğretim süreci ölçme-değerlendirme etkinliklerinden bağımsız olarak düşünülemez. Öğretimin etkililiğini belirlemek ve artırmak, öğrencilerin öğrenmelerini kontrol etmek, öğrencilerin başarılarını belirlemek gibi amaçları gerçekleştirmek için ölçme-değerlendirme etkinliklerine ihtiyaç duyulmaktadır. Öğretmenlerin teknoloji entegreli ders ortamlarında meydana gelen durumları kontrol etmelerinde yaşadığı güçlükler olduğu gibi bu şekilde işlenen derslerin ölçme-değerlendirmesi açısından güçlükler yaşamaları da olasıdır. Bu noktadan ve ilgili alan yazındaki araştırmaların eksikliğinden yola çıkılarak bu araştırmanın amacı, dinamik matematik/geometri yazılımlarının kullanıldığı ortamlarda yapılan matematik öğretiminin ölçme-değerlendirmesi perspektifinden incelemektir. Durum çalışmasının yöntem olarak benimsendiği bu araştırmaya 2014-2015 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında İstanbul'da bulunan bir devlet üniversitesinin Ortaöğretim Fen ve Matematik Eğitimi Bölümü Matematik Öğretmenliği Anabilim Dalı 5.sınıfta öğrenim gören 6 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırma bulgularına göre dinamik geometri yazılımlarıyla gerçekleştirilen matematik derslerinin ölçme ve değerlendirmesinde yazılı ve sözlü yoklamalar yapılabileceği ve ödevler verilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Dergi Adı Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Eğitim Dergisi
Basım Tarihi 01-2017