ULUSLARARASI İÇ DENETİM STANDARTLARI KAPSAMINDA YÜRÜTÜLEN İÇ DENETİM FAALİYETLERİNİN KURUMSAL YÖNETİM KALİTESİ ÜZERİNDEKİ ROLÜNÜN ÇOKLU REGRESYON ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ
Kezban Şimşek
Başak Ataman Gökçen
Marmara Üniversitesi, Türkiye
Kurumsal yönetim, işletme faaliyetlerinde etkinlik ve verimliliği, raporlamada güvenilirliği, paydaşlarınhak ve çıkarlarının korunmasını amaçlamaktadır. Kaliteli kurumsal yönetim uygulamaları, işletmeleredaha etkin ve şeffaf bir yönetim anlayışına kavuşma, uluslararası finans kaynaklarından daha kolay veucuz maliyetle faydalanabilme imkanı sunmaktadır. Güvence ve danışmanlık faaliyetleri ile iç denetim,kurumsal yönetim süreçlerinde kalitenin sağlanmasında etkin rol üstlenmektedir. İç denetimin kurumsalyönetim adına kendisinden beklenen katkıyı sağlamasında ise uluslararası iç denetim standartları önemlibir rehber görevi görmektedir. Bu bakımdan standartlar kapsamında yürütülen iç denetim faaliyetlerininkurumsal yönetim kalitesi üzerindeki rolünü ortaya koymak önem arz etmektedir. Bu çalışma, uluslararasıiç denetim standartları kapsamında yürütülen iç denetim faaliyetlerinin kurumsal yönetim kalitesiüzerindeki rolünün çoklu regresyon analizi ile değerlendirilmesi amacıyla Borsa İstanbul KurumsalYönetim Endeksinde yer alan işletmeler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çoklu regresyon analizi kapsamındageriye doğru çıkarma yöntemi uygulanmıştır. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen analiz sonuçlarına göre araştırma hipotezleri kabul edilmiştir. Uluslararası iç denetim standartları kapsamında yürütülen içdenetim faaliyetlerinin kurumsal yönetim kalitesi üzerinde etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.
İç Denetim,Kurumsal Yönetim,İç Denetim Standartları,Kurumsal Yönetim Kalitesi
Dergi Adı Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi