Türkiye’de Ağrıya Yönelik Akupresur Uygulaması ile İlgili Yapılmış Hemşirelik Tezlerinin İncelenmesi
Doç. Dr. Mahinur DURMUŞ İSKENDER
Handan Eren
Yalova Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu araştırma, Türkiye’de ağrıya yönelik akupresur uygulamalarını içeren lisansüstü hemşirelik tezlerini incelemek amacıylayapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Araştırmada verilerin toplanmasıamacıyla öncelikle alanyazın taraması yapılmış, daha sonra Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanı “ağrı”, “akupres”,“akupresur”, “akupresör” anahtar kelimeleri ile taranmıştır. Tarama sonunda 2005-2019 yılları arasında Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Ana Bilim Dalında konu ile ilgili yapılmış 45 tez belirlenmiştir.Çalışmada, incelenen tezlerin araştırmaya alınma ölçütlerine uymayan28 tez çalışmaya dâhil edilmemiştir. Bulgular: Veriler, 17 tezin çoğunluğunda kontrol ve deney grupları oluşturularak toplanmıştır. Tezlerden 8’inin yüksek lisans, 9’unun ise doktora düzeyinde yapıldığıgörülmüştür. Akupresurun ağrıya etkisini inceleyen ilgili ilk tezin 2010yılında yapıldığı, büyük çoğunluğunun (n=14) son beş yılda yapılmışolduğu tespit edilmiştir. Çalışmalar incelendiğinde; çalışmaların çoğunun (%35,2) doğum ağrısında akupresurun etkisini değerlendirmekamacıyla yapıldığı görülmüştür. Türkiye’de akupresur ile ilgili araştırmaların çoğunluğunun hemşirelik çalışmaları olduğu görülmüştür.Araştırmamızda incelenen yarı deneysel (n=2) ve deneysel (n=15) araştırma desenli tüm tezlerin sonuçlarına bakıldığında, akupresurun ağrıyıazaltmada etkili olduğu görülmüştür. Sonuç: Son yıllarda hemşirelikaraştırmalarının önemli ilgi alanlarından biri olan akupresur, ağrıyıazaltmak amacıyla kullanılan nonfarmakolojik uygulamalar arasındadır.Araştırmada sonuç olarak, Türkiye’de akupresur uygulamasını konualan tezlerin son yıllarda artış göstermekle birlikte sayıca yetersiz olduğu; konuya ilişkin akademik çalışmaların sayısının artmasının diğeraraştırmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Dergi Adı Journal of Traditional Medical Complementary Therapies
Basım Tarihi 01-2020