Konstipasyon Yönetiminde Akupresur Uygulaması ve Hemşirenin Rolü
Dr. Öğr. Üyesi Mahinur DURMUŞ İSKENDER
Nurcan Çalışkan
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Konstipasyon, gastrointestinal sistemin fonksiyonelbozuklukları arasında yer alan, her yaştan bireyi etkileyen,sağlığı tehdit eden önemli bir semptomdur. Günümüzdekonstipasyon görülme oranı toplumlara göre %2-34 arasındadeğişmektedir. Ülkemizde popülasyona dayalı yapılanaraştırma sonuçlarına göre konstipasyonun görülme oranı%22-40 arasında değişmektedir. Son yıllarda sağlık bakımındafarmakolojik olmayan yöntemler yaygın olarakkullanılmaktadır. Bu yöntemlerden biri olan akupresur, ağrıyıazaltmak, gevşemeyi ve rahatlamayı sağlamak, gastrointestinalmotiliteyi arttırmak, semptomları azaltmak için bedendeakupunktur meridyenleri ve meridyenler üzerinde bulunanbelli noktalara pres-bası ve ovma benzeri manipülasyonlarlayapılan uygulamadır. Birçok farklı hastalık ve semptomdasıklıkla kullanılan akupresurun kullanım alanlarından biridekonstipasyon sorunudur. Yapılan çalışmalarda akupresurunkonstipasyon üzerine olumlu etkilerinin olduğu belirlenmiştir.Hemşirelerin hastanede sık karşılaştığı semptomlar arasındayer alan konstipasyon sorununu yönetebilmeleri içinfarmakolojik olmayan yöntemler hakkında bilgi sahibi olmalarıgerekmektedir. Bu makalede konstipasyonun önlenmesinde vegiderilmesinde etkili olduğu bilinen akupresur yöntemiincelenmiştir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Van Medical Journal
Basım Tarihi 01-2020