img
Elemental Composition of Soils Mixed with the Grape Molasses   
Yazarlar
Prof. Dr. Aslı KURNAZ Prof. Dr. Aslı KURNAZ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Şeref TURHAN Prof. Dr. Şeref TURHAN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Muazzez Gezelge
Prof. Dr. Aybaba HANÇERLİOĞULLARI Prof. Dr. Aybaba HANÇERLİOĞULLARI
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Atıf Çetiner
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Özet
Geleneksel bir gıda maddesi olan pekmez, meyvelerin kaynatılması ile elde edilir ve Türk insanı tarafından bolca tüketilen pekmez çoğunlukla üzümden üretilmektedir. Zile/Tokat, Türkiye'de pekmezi ile meşhur bir bölgedir. Asitlenmeyi önlemek amacıyla üretimi sırasında pekmezin içine CaCO içerikli özel bir toprak katılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, enerji dağılımlı X-ışını floresans spektrometresi (EDXRF) kullanarak, pekmez topraklarındaki element konsantrasyonlarının dağılımını belirlemektir. Bu amaçla toprak örneklerinde 38 tane element ve 11 oksit analiz edilmiştir. 6 major oksitin (MgO, Al2O3, SiO2, K2O, CaO ve Fe2O3) ortalama konsantrasyonları sırasıyla %1,58, %7,96, %17,01, %1,01, %30,52 ve %8,72 olarak bulunmuştur. Ayrıca 3 minor (Na2O, P2O5, TiO2) ve 2 trace (SO3, MnO) oksitin ortalama konsantrasyonları sırasıyla %0,96, %0,12,% 0,95 ve %0,04, %0,1 olarak bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Agriculture – Food Science and Technology
Dergi Tarandığı Indeksler Doaj, index copernicus, citefactor, TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2016
Cilt No 4
Sayı 9
Sayfalar 748 / 751
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş