Seasonal Variation or Indoor Radon in Artvin Turkey
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Aslı KURNAZ
Özderya Ferhan
Indoor radon studies have been conducted in Artvin, Eastern alack sea region of Turkey using SSNTD typ e nuclear track dedector (CR-39). Radon measurements were done for 4 seasons in 73 dwellings, selected as uniformly distributed as possible. The radon concentrations vary from 21 aq m-3 to 321 aq m-3 with the annual mean concentration of 132 aq m -3 for Artvin. Seasonal variation indoor radon shows high in winter low values in summer. The resulting estimated annual effective dose-equivalent due to inhalation of radon for inhabitants is 3.32 mSv y-1 and the total annual effective dose lies in the range of the action level (3-10 mSv y-1) recommended by the ICRP. © 2009 American Institute of Physics.
Radon,CR-39,Effective Dose
Makale Alt Türü SCOPUS dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı American Institute of Physics
Dergi Tarandığı Indeksler web of science, BibTEX, EndNote, Plain text, RefWork, ısı web of knowledge, scopus, scirus