img
img
Destinasyon Tercihinde Gastronomi Turizmi’nin Önemi: Bozcaada Örneği   
Yazarlar (3)
Doç. Dr. Aydoğan AYDOĞDU Doç. Dr. Aydoğan AYDOĞDU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Esin Özkaya Okay
Zeynep Ceren Köse
Devamını Göster
Özet
Yöreye özgü ürünlerin tadılması, bu yörelerin farklılıklarının ortaya çıkarılması ve bu ürünlerin de bazı ziyaretçiler için ülke, bölge ve/ya turistik varış noktasının tercihinde önemli rol oynaması, destinasyonların tanıtılması açısından önemsenmektedir. Destinasyonlara yönelik gerçekleştirilen turizm etkinlikleri ve gidilen yerlerdeki gastronomi ürünleri birbirlerini tamamlar nitelikte olabilmektedir. Doğal güzelliklerin yanı sıra kültürel çekicilikler açısından da zengin bir varlığa sahip olan Bozcaada, kendine özgü zengin bir mutfağı da bünyesinde barındırmaktadır. Bu bağlamda çalışmada Bozcaada’yı ziyaret eden turistlerin destinasyon seçimlerinde Mutfak Turizmi’nin oynamış olduğu rolün belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için öncelikle ilgili yazın (literatür) incelemesi yapılmıştır. Elde edilen ikincil verilerin yardımıyla hazırlanan anket formu aracılığıyla Bozcaada’yı ziyaret eden turistlerin görüşleri alınmıştır. Araştırmanın nüfusu, 2015 yılı Temmuz ayında Bozcaada'ya ziyaret eden konuklardır. Kolayda ve gönüllü örneklem yöntemleriyle seçilen 300 kişi ise araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, yapılandırılmış anket formları aracılığıyla yürütülen yüz-yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Sosyal bilimler için geliştirilmiş bir paket program yardımıyla sıklık, oran, t testi ve Kruskal Wallis testleri aracılığıyla veriler çözümlenmiştir. Çözümleme ile elde edilen sonuçlar Mutfak Turizmi’nin Bozcaada’ya yönelik turizm talebinde rol oynayabileceği ve bir çekim gücü olarak kullanılabileceği biçiminde değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Gastronomi Turizmi, Destinasyon Seçim, Bozcaada.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale
Dergi Adı Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi
Dergi ISSN 2587-1080
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 12-2016
Cilt No 1
Sayı 2
Sayfalar 120 / 132
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 74

Paylaş