Larengeal and Sublingual Hematoma Causing Upper Airway Obstruction Due to the Use of Warfarin
Kübra Topal
Türkiye
Ayhan Kars
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Fatma ATALAY
Varfarin, tromboembolik hastalıkların tedavisi ve profilaksisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Spontan kanama ve hematom, varfarin kullanımında ortaya çıkabilecek komplikasyonlardır. Kanama riskini ortadan kaldırmak için varfarin tedavisine başlanmadan önce dikkatli bir fizik muayene yapılmalı ve ek hastalıklar ve kullanılan diğer ilaçlar değerlendirilmelidir. Hasta riskler hakkında bilgilendirilmeli ve düzenli “International Normalized Ratio” testleri ile takip edilmelidir. Nadir olmakla birlikte, spontan laringeal hematom, havayolu obstrüksiyonuna neden olabileceği ve yaşamı tehdit edebileceği için hızla teşhis edilmeli ve tedavi edilmelidir. Olgumuzda 61 yaşında erkek hastada varfarin kullanımına bağlı spontan sublingual, epiglottik ve aritenoid hematom gelişti. Hasta moniterize edildi ve konservatif tedaviye başlandı. Takip eden günlerde hasta iyileşerek taburcu edildi.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Dergisi
Makale Dili İngilizce