Otoprotective effects of farnesene against oxidative damage induced by paclitaxel
Büşra Dincer
Dr. Öğr. Üyesi Fatma ATALAY
Arzu Tatar
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmanın amacı, güçlü serbest radikal süpürücü ve antioksidan özelliklere sahip farnesenin paklitaksel kaynaklı ototoksisite üzerindeki etkilerini biyokimyasal ve fonksiyonel yönden araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: On sekiz erkek Wistar albino sıçan, altı sıçandan oluşan üç gruba rastgele ayrıldı. Araştırma boyunca kontrol grubuna paklitaksel veya farnesen verilmedi. Paklitaksel grubuna, 5mg/kg paklitaksel intraperitoneal olarak dört kez (1., 7., 14. ve 21. günlerde) verildi. Farnesen + paklitaksel grubuna, önce 5 mg/kg paklitaksel, 30 dakika sonra 50 mg/kg farnesen intraperitoneal olarak 4 kez (1., 7., 14. ve 21. günlerde) verildi. 0. ve 21. günlerde tüm sıçanların otoakustik emisyon ölçümü yapıldı. Daha sonra hayvanlar sakrifiye edildi ve biyokimyasal testler için kokleaları çıkarıldı. Bulgular: Paklitaksel, önemli ölçüde malondialdehit seviyelerini yükselterek ve glutatyon seviyelerini düşürerek kokleada oksidatif strese neden oldu. Ayrıca paklitaksel grubunun distorsiyon ürünü otoakustik emisyon değerleri diğer gruplara göre anlamlı derecede düşüktü. Farnesen+paklitaksel grubunda ise paklitakselin çeşitli biyokimyasal ve fonksiyonel parametrelerde oluşturduğu hasarda iyileşmeler gözlendi. Sonuç: Çalışma sonuçları doğal bir antioksidan olan farnesen’in sıçanlarda paklitaksel kaynaklı işitme kaybını azalttığını, farnesen ve paklitaksel kombinasyonunun gelecekte klinik kullanım için paklitaksel kaynaklı ototoksisiteden koruyabileceğini göstermektedir.
Ototoxicity,Otoacoustic emission,Antioxidants,Farnesene,Ototoxicity; Paclitaxel
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale