img
Kastamonu’da Yetiştirilen Ala Erik ile Ala Erikten Elde Edilen Üryani Eriğinin Toplam Antioksidan Aktivite, Toplam Fenolik Bileşik ve Toplam Flavonoid Madde İçeriklerinin Karşılaştırılması       
Yazarlar
Doç. Dr. Deren TAHMAS KAHYAOĞLU Doç. Dr. Deren TAHMAS KAHYAOĞLU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalıĢmada Kastamonu ilinin Daday ilçesinin 6 farklı bölgesinden Ala erikler temin edilmiĢ, bu Ala eriklerin kabuklarının soyularak kurutulmasıyla da Üryani erikler elde edilmiĢtir. Erik örneklerinde nem, kurumadde, pH ve titrasyon asitliği değerleri belirlenmiĢ ve toplam antioksidan aktivite, toplam fenolik bileĢik ve toplam flavonoid madde içerikleri karĢılaĢtırılmıĢtır. Ala eriklerin nem, kurumadde, pH ve titrasyon asitliği ortalama değerleri sırasıyla %80.24±1,19; %19.76±1,20; 3.80±0,09; %0.61±0,08 olarak tespit edilmiĢtir. Ala eriklerin toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileĢik ve toplam flavonoid madde miktarı ortalama değerleri sırasıyla 3.26±0.63 mg askorbik asit eĢdeğeri(AE) g 1; 0.67±0.19 mg gallik asit eĢdeğeri (GAE) g-1; 0.80±0.15 mg quercetin eĢdeğeri (QE) g-1 olarak belirlenmiĢtir. Ala eriklerin kurumaddedeki toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileĢik ve toplam flavonoid madde miktarı ortalama değerleri sırasıyla 16.26±2.30 mg AE g-1; 3.32±0.79 mg GAE g-1; 4.00±0.55 mg QE g-1 olarak tespit edilmiĢtir. Üryani eriklerinin toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileĢik ve toplam flavonoid madde miktarı ortalama değerleri sırasıyla 14.67±2.28 mg AE g-1; 2.49±0.79 mg GAE g-1; 2.71±0.55 mg QE g-1 olarak belirlenmiĢtir. Elde edilen sonuçlara göre kurutma iĢlemi esnasında uygulanan ısıl iĢlemin erik örneklerinin toplam antioksidan kapasite, toplam fenolik bileĢik ve toplam flavonoid madde miktarlarında azalmaya sebep olduğu tespit edilmiĢtir.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
Dergi ISSN 2619-9149
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 10-2022
Cilt No 25
Sayı 5
Sayfalar 1146 / 1153
Doi Numarası 10.18016/ksutarimdoga.vi.886998
Makale Linki http://dogadergi.ksu.edu.tr/tr/download/article-file/1602697