Yazarlar |
Doç. Dr. Deren TAHMAS KAHYAOĞLU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Hasat döneminde sarımsak başları toplanıp işlenirken, sapları ve yaprakları atılır. Toplam sarımsak ağırlığının %10'unu (m/m) oluşturan bu kısımların işlenmesi, hem ülke ekonomisi açısından kazanımlar sağlaması hem de katı atık miktarının azaltılması açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda Türkiye’nin Kastamonu İlinin Taşköprü İlçesinde bulunan 25 farklı tarladan temin edilen sarımsakların dişi ve bu sarımsakların kurumuş formdaki kabuk ve saplarında bazı fizikokimyasal analizler yapılmış ve antioksidan kapasitenin belirlenmesi için toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid madde, toplam antioksidan aktivite, 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH), 2,2′-azinobis-3-etilbenztiazolin-6 sülfonat (ABTS) ve demir indirgeyici/antioksidan güç (FRAP) testleri yapılmıştır. Ortalama değerler gözönüne alındığında, en yüksek toplam fenolik bileşik, toplam flavonoid madde, toplam antioksidan aktivite, DPPH, ABTS ve FRAP değerleri sarımsak dişlerinde tespit edilmiştir; bunu sarımsak kabuğu ve sarımsak sapı takip etmiştir. Sarımsak kabuğu ve sarımsak saplarında belirlenen toplam biyoaktif bileşikler ve antioksidan aktivite umut vericidir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences |
Dergi ISSN | 2148-3647 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 04-2021 |
Cilt No | 8 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 463 / 469 |
Doi Numarası | 10.30910/turkjans.884541 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/en/pub/turkjans/issue/61929/884541 |