img
Determination of The Adulteration of Butter With Margarine by Using Fat Constants    
Yazarlar
Doç. Dr. Deren TAHMAS KAHYAOĞLU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Songül Çakmakçı
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu araştırma, margarin ile tereyağının tağşişinin tespitine odaklanmıştır. Yağ örnekleri, saf tereyağından sade margarine kadarki aralıkta, tereyağına % 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 ve 90 margarin katkılanarak hazırlanmıştır. Yağ örneklerinde erime noktası (EN), kırılma indisi (Kİ), Reichert-Meissl sayısı (R-MN), Polenske sayısı (PS), Sabunlaşma sayısı (SS) ve iyot sayısı (İS) tespit edilmiştir. Deneme 2 tip margarin × 11 margarin katkı oranı × 3 tekerrür olarak düzenlenmiş ve toplam 66 örnekte yürütülmüştür. Margarin tipi ve katkı seviyesi örneklerin EN, R-MS, PS, SS, İS (P< 0.01) ve Kİ (P< 0.05) değerlerini önemli derecede etkilemiştir. Örneklerin yağ sabitleri margarin katkı oranı arttıkça margarine yaklaşmıştır. Margarin ilave edilen her örneğin EN, R-MN, SS ve İS değerleri istatistiki olarak önemli derecede farklı1. Introductionbulunmuştur. Bu sonuçlara göre, EN, R-MS, SS ve İS değerleri tereyağı ile margarini ayırt etmede başarıyla kullanılabilir. Bu durum korelasyon analizleri ile de doğrulanmıştır. Bu araştırmanın bir sonucu olarak, tereyağına yapılan margarin tağşişinin anlaşılmasında R-MN ile aşağıda geliştirilen formül avantaj sağlayabilir. Margarin tağşiş oranı (%)= 100.73 (3.84 × Reichert-Meissl sayısı), (F= 12830.43**)
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of Agricultural Sciences
Dergi ISSN 2148-9297
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 03-2016
Cilt No 22
Sayı 1
Sayfalar 1 / 8
Makale Linki https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1569141
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 2

Paylaş