Yazarlar |
Doç. Dr. Deren TAHMAS KAHYAOĞLU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
ÇAKMAKÇI SONGÜL
Atatürk Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu araştırma, margarin ile tereyağının tağşişinin tespitine odaklanmıştır. Yağ örnekleri, saf tereyağından sade margarine kadarki aralıkta, tereyağına % 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 ve 90 margarin katkılanarak hazırlanmıştır. Yağ örneklerinde erime noktası (EN), kırılma indisi (Kİ), Reichert-Meissl sayısı (R-MN), Polenske sayısı (PS), Sabunlaşma sayısı (SS) ve iyot sayısı (İS) tespit edilmiştir. Deneme 2 tip margarin × 11 margarin katkı oranı × 3 tekerrür olarak düzenlenmiş ve toplam 66 örnekte yürütülmüştür. Margarin tipi ve katkı seviyesi örneklerin EN, R-MS, PS, SS, İS (P< 0.01) ve Kİ (P< 0.05) değerlerini önemli derecede etkilemiştir. Örneklerin yağ sabitleri margarin katkı oranı arttıkça margarine yaklaşmıştır. Margarin ilave edilen her örneğin EN, R-MN, SS ve İS değerleri istatistiki olarak önemli derecede farklı1. Introductionbulunmuştur. Bu sonuçlara göre, EN, R-MS, SS ve İS değerleri tereyağı ile margarini ayırt etmede başarıyla kullanılabilir. Bu durum korelasyon analizleri ile de doğrulanmıştır. Bu araştırmanın bir sonucu olarak, tereyağına yapılan margarin tağşişinin anlaşılmasında R-MN ile aşağıda geliştirilen formül avantaj sağlayabilir. Margarin tağşiş oranı (%)= 100.73 (3.84 × Reichert-Meissl sayısı), (F= 12830.43**) |
Anahtar Kelimeler |
Adulteration | Analysis | Butter | Fat constants | Margarine |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCES-TARIM BILIMLERI DERGISI |
Dergi ISSN | 2148-9297 |
Dergi Tarandığı Indeksler | SCI-Expanded |
Dergi Grubu | Q4 |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 01-2016 |
Cilt No | 22 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 1 / 8 |
Doi Numarası | 10.1501/Tarimbil_0000001362 |
Makale Linki | https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1569141 |
Atıf Sayıları | |
WoS | 4 |
SCOPUS | 2 |
TRDizin | 2 |
Google Scholar | 15 |
Google Scholar | 1 |