img
img
Coğrafi İşaretli Gastronomik Ürünlerin Çiftlik Turizminde Kullanımı: Doğu Anadolu Örneği    
Yazarlar (2)
Doç. Dr. Çetin AKKUŞ Doç. Dr. Çetin AKKUŞ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Arş. Gör. Dr. Özge ÇAYLAK DÖNMEZ Arş. Gör. Dr. Özge ÇAYLAK DÖNMEZ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Sağlıklı yaşam ve sağlıklı gıda konusunda giderek bilinçlenen insanların doğal hayata yönelik artan ilgisi sonucunda kırsal alanlardaki rekrasyon alanları ve bunun alt dallarından biri olan çiftlik turizmi ortaya çıkmıştır. Türkiye’de uygulama alanları her geçen gün artan çiftlik turizminde coğrafi işaretli ürünler önemli bir yer tutmaktadır. Coğrafi işaretler, bir bölgeyi ve bölgenin yerel ürünlerini temsil eden sınaî mülkiyet hakkıolmakla birlikte sürdürülebilirliğe de yardımcı olmaktadır. Bu amaçla araştırmada, yerel ürünleri simgeleyen TaTuTa çiftliklerinde kullanılan coğrafi işaretli ürünler değerlendirmeye alınmıştır. Bu doğrultuda, araştırmanın kapsamını TaTuTa resmi web sitesinde yer alan Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki ekolojik çiftlikler oluşturmuştur. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan içerik analizinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda, Doğu Anadolu’da bulunan tüm çiftliklerde yerli tohum/geleneksel üretim, sebze/meyve/şifalı ot yetiştirme, ekolojik yaşam eğilimleri ve tarım/bahçıvanlık gibi faaliyetlerin sunulduğu tespit edilmiştir. Ancak, genel olarak Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan TaTuTa çiftliklerinin web sayfalarında illerin coğrafi işaretli ürünlerine yer verilmediği çalışmanın elde edilen diğer sonuçları arasında yer almıştır.
Anahtar Kelimeler
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Tam Metin Olarak Yayınlanan Tebliğ (Uluslararası Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Uluslararası Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili Türkçe
Kongre Adı Uluslararası Gastronomi, Beslenme Ve Diyetetik Kongresi (GANUD)
Kongre Tarihi 22-11-2019 / 24-11-2019
Basıldığı Ülke
Basıldığı Şehir Gaziantep
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş