Yazarlar |
Doç. Dr. Deren TAHMAS KAHYAOĞLU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
ÇAKMAKÇI SONGÜL
Atatürk Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu araştırmada, inek, koyun ve keçi sütü kremasından üretilen tereyağları, 4°C’de 90 günlük muhafaza süresince incelendi. Toplam 42 tereyağı örneği 1., 15., 30., 45., 60., 75. ve 90. günlerde analiz edildi. Tereyağı çeşidi ve depolama süresinin, tereyağı örneklerinin pH değeri, titrasyon asitliği, asit değeri, yağ sabitleri, peroksit ve tiyobarbitürik asit değerleri, β-karoten ve A vitamini miktarları üzerinde önemli etkisi olduğu bulundu. pH değeri, iyot sayısı, b değeri ve A vitamin miktarı bütün tereyağı örneklerinde depolama süresince azalırken, titrasyon asitliği, asit değeri, Reichert-Meissl, Polenske ve sabunlaşma sayıları ve oksidasyon tüm tereyağı çeşitlerinde depolama süresince arttı. β-karoten sadece inek sütü kremasından üretilen tereyağında bulundu. Bütün tereyağı örneklerinde depolama süresince duyusal puanlar azaldı, en yüksek puanları inek sütünden üretilen tereyağları aldı. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | GIDA / THE JOURNAL OF FOOD |
Dergi ISSN | 1300-3070 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 03-2018 |
Cilt No | 43 |
Sayfalar | 283 / 293 |
Doi Numarası | 10.15237/gida.GD17081 |
Makale Linki | http://dergipark.gov.tr/doi/10.15237/gida.GD17081 |