The Effect of Curcumin on Penile Fibrotic Plaque in Rats with Experimental Peyronie’s Disease
Mahmut Ulubay
Ayşenur Kaya
Arife Ahsen Kaplan
Doç. Dr. Kıymet Kübra TÜFEKCİ
Ekrem Akdeniz
Süleyman Kaplan
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bugüne kadar Peyronie hastalığı’nın (PH) tedavisi için etkili bir medikal tedavi tanımlanmamıştır. Bu çalışmada, deneysel olarak PH modeli oluşturulan ratların tunika albuginealarında (TA) oluşan fibrotik doku üzerine kurkuminin antiinflamatuar, antifibrotik ve antioksidan etkilerinin değerlendirmesi amaçlanmıştır. Gereçler ve Yöntemler: On aylık 24 adet erkek Sprague Dawley cinsi rat, eşit bir şekilde üç gruba randomize edildi. Kontrol grubuna deneysel PH modeli uygulanmadı. PH+salin (PD+Ps) grubuna fibrin enjeksiyonu yapıldı ve ardından iki hafta sonra 14 gün boyunca oral gavaj ile salin verildi. PH+Kurkumin (PH+Kur) grubuna TA’ya fibrin enjeksiyonu yapılarak PH modeli oluşturuldu ve ardından iki hafta sonra 14 gün boyunca oral gavaj ile kurkumin verildi. Deneyin sonunda fibrotik aktivite stereolojik ve histopatolojik yöntemler kullanılarak değerlendirildi. En fibrojenik sitokinlerden biri olan Transforming büyüme faktörü-β1 (TGF-β1), tavşan monoklonal antikoru olan anti-TGF-β1 kullanılarak immünohistokimyasal olarak ölçüldü. Bulgular: Stereolojik analizde PH+Ps grubunda, kontrol ve PH+Kur gruplarına göre anlamlı olarak TA’da daha fazla Peyronie benzeri plakların ortaya çıktığı görüldü (p<0,0001). Kontrol ve PH+Kur grupları arasında anlamlı fark izlenmedi (p=0,35). PH+Ps grubunda TA çevresindeki kollajenöz bağ dokularda ve fibroblastlarda güçlü TGF-β1 immün reaktivitesi izlendi. Sonuç: Çalışmamızda kurkuminin TA’daki fibrotik dokuyu azalttığı görülmüştür. Bu nedenle kurkumin PH tedavisinde yeni bir terapötik seçenek olabilir.
Dergi Adı Grand journal of urology
Basım Tarihi 01-2023