img
img
GAZİANTEP İLİNDE KIŞLIK HAZIRLIKLAR ve KURUTMALIKLAR   
Yazarlar (2)
Arş. Gör. Dr. Özge ÇAYLAK DÖNMEZ Arş. Gör. Dr. Özge ÇAYLAK DÖNMEZ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Tuba Pehlivan
Gaziantep Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Kurutarak saklama, insanın doğadan öğrendiği, ilk çağlardan beri uygulanan saklama yöntemidir. Bu çalışma Gaziantep mutfağında yapılan kışlık hazırlıkları, kullanılan metotları, nerelerden temin edildiği, hangi ürünlerin kullanıldığı ve kurutmalıkların bunlar arasındaki yerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Örnekleme grubunu yerel Gaziantepli olan, 25 yaş üstü olup, çalışan ya da ev hanımı olan kadınlar oluşturmaktadır. Bu çerçevede 13 kişiye mülakat tekniği uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, saklama yöntemlerinden Gaziantep ile özdeşmiş olan ve yöre halkı tarafından en çok kullanılan yöntemin kurutarak saklama olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgulara göre UNESCO’da 291 yemeği tescillenen ve yaklaşık 400 çeşit yemeğe sahip olan Gaziantep mutfağında, ‘kurut’ olarak adlandırılan patlıcan, biber, haylan kabağı ve pirpirim yaz aylarının yakıcı güneşinde en çok kurutulan malzemeler olurken, bunların yanında domates konservesi, turşu çeşitleri, reçel çeşitleri de en fazla yapılan ürünler arasında yer almaktadır. Kişilerin yaptıkları bu hazırlıkları genellikle Eylül ve Ekim ayları arasında, evde kullanma amacı ile evlerinde yaptıkları sonucu elde edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Özet Metin Olarak Yayınlanan Tebliğ (Uluslararası Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Uluslararası Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili Türkçe
Kongre Adı İKSAD 2. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi,
Kongre Tarihi 22-11-2018 / 25-11-2018
Basıldığı Ülke Türkiye
Basıldığı Şehir Gaziantep
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 12

Paylaş