Kastamonu’da Mülk Edinme Yöntemleri: Satış-Müzayede-Mübadele ve Hibe (1673-1702).
Doç. Dr. Sibel KUNDAKÇI
Toplumlarda mülk sahibi olma ve mülkün el değiştirmesi uygulamaları, insanlıktarihi kadar eskidir. Bu uygulamaların bir Osmanlı taşra kenti olanKastamonu’da 1673-1702 yılları arasında nasıl gerçekleştirildiği çalışmanınkonusunu oluşturmaktadır. Kastamonu özelinde bahsi geçen yıllarda mülkedinme yöntemlerinden satış, müzayede, mübadele ve hibe üzerindedurulacaktır. Mülkünü satmak, mübadele ya da hibe etmek isteyen kişilerinöncelikle mahkemeye başvurması ve karşı tarafında yine mahkemede hazırbulunması gerekirdi. Bu sebeple siciller, bu tür uygulamaları içeren örneklerledoludur. Buradan hareketle çalışmanın kaynağını Kastamonu Şer’iyye Sicillerioluşturmaktadır. Sicillerde mülk edinme yöntemleriyle ilgili belgelerkaydedilirken belli bir sistematik düzen takip edilmiştir. Bu düzenle birliktemülk alım-satımlarında ya da mülklerin el değiştirmesinde uygulanan yöntem vefarklılıklar, çalışmada ele alınacak konulardır.
Dergi Adı Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 06-2019
Makale Linki https://dergipark.org.tr/download/article-file/760885