Bir Köpekte Rostral Segmental Mandibula Kırığı ve İnterdental Telleme Tekniği ile Sağaltımı
Mahir Kaya
Akdeniz Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Elif DOĞAN
Zafer Okumuş
Bu olgu sunumunda 2 yaşlı, erkek, Terier ırkı bir köpekte mandibulanın rostral bölgesinin solunda karşılaşılan segmentalkırığın interdental telleme tekniği ile sağaltımı konu edildi. Mandibular kırık başka bir köpeğin saldırısına bağlı oluşmuştu.Yapılan klinik incelemede nörolojik bulguya, solumun sistemine ve genel durum bozukluğuna ait patolojik belirtilererastlanılmadı. Bununla birlikte hayvanın ağzının tam kapanmadığı belirlendi. Gingivada da laserasyon görüldü. Preoperatifradyografik değerlendirme yapıldı. Bu değerlendirmede kırık hattı, mandibular sol birinci premolar ile birinci kesici dişlerarasındaydı. Sol kanin diş ve birinci premolar dişte kök kırığı da belirlendi. Bu kök kırığı olan dişlerin çekiminin yapılmasındansonra kırık fiksasyonu, interdental telleme ile sağlandı. Postoperatif 24. günde yapılan klinik ve radyografikdeğerlendirmelerde bu noninvaziv fiksasyon yöntemi ile komplikasyonsuz ve başarılı kırık iyileşmesinin sağlandığı görüldü.Köpeklerdeki segmental mandibula kırıklarında interdental telleme başarı ile kullanılabilecek bir yöntem olabilir.
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 04-2019