The Effect of Different Doses of Intramuscular Xylazine HCl Administration on Intraocular Pressure in Rabbits
Doç. Dr. Elif DOĞAN
Latif Emrah Yanmaz
Uğur Ersöz
Mümin Gökhan Şenocak
Zafer Okumuş
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada tavşanlarda 5 mg/kg (XYL-5) ve 10 mg/kg (XYL-10) dozlarda uygulanan Ksilazin HCl'ün intraoküler basınç üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlandı. İntraoküler basınç ölçümleri Ksilazin HCl uygulamasını takiben bazal (T-1), 5 (T5), 10 (T10), 15 (T15), 20 (T20), 30 (T30), 45 (T45) ve 60 (T60) dakikalarda yapıldı. Grup XYL-5'te T15 (8.37±1.45 mm Hg) ve grup XYL-10'da T5'te (8.00±1.13 mm Hg) önemli derecede IOP ölçümlerinin azaldığı belirlendi. Sonuç olarak, doza bakılmaksızın Ksilazin HCl, uygulamadan en geç 15 dakika sonra Beyaz Yeni Zelanda tavşanlarında intraoküler basıncı düşürdü.
Intraocular pressure,New Zealand White rabbit,Xylazine HCl
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi