Sığır ve Buzağılardaki Kırık Olgularının Değerlendirilmesi
Doç. Dr. Elif DOĞAN
Zafer Okumuş
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Bu retrospektif çalışmada Nisan 2006 - Aralık 2012 tarihleri arasında kliniğimize getirilen farklı yaş, ırk ve cinsiyetteki buzağı ve sığırlarda belirlenen kırık olgularının değerlendirilmesi amaçlandı. Kliniğimize gelen toplam 65 adet sığırdaki kırık olgularının %60’ı buzağılarda görüldü. Otuz dokuzbuzağıda karşılaşılan kırık olgularının 20’si doğum sırasındaki hatalı yardım uygulamalarına, geri kalanı ise erken dönemdeki travmatik nedenlere bağlı olarak oluştuğu bilgisi alındı. Yirmi altı yetişkin sığırda kırığın; kayma, düşme ve çarpma gibi travmalara bağlı olarak şekillendiği görüldü. Kırıklokalizasyonu, %23 oranında femur, %23 ile metacarpusta, %15.4 ile tibia’da, %13.8 ile humerus’ta,%10.8 ile antebrachium’da, %3.1 ile pubis’te ve %1.5 ile ilium, ischium, sacrum, carpal kemikler,metatarsus ve calcaneus’ta izlendi. Bir olguda da antebrachium ve metacarpus kırığı birlikte görüldü.Toplam 23 olguya sınırlı alan istirahati ve kapalı redüksiyon, 8 olguya ise açık redüksiyon uygulandı.Geriye kalan 23 olgu kesime sevk edilirken, 11 olguya ise hayvan sahiplerinin sağaltım önerisini kabul etmemeleri nedeni ile sağaltım uygulanmadı. Sonuç olarak sağaltım giderlerinin ve bakım maliyetininyüksek olması nedeniyle buzağı ve sığırlarda karşılaşılan kırık olgularının sağaltımında hastasahiplerinin daha sıklıkla konservatif yöntemlerin kullanılması yönünde eğilim gösterdiği, ancak tam ve fonksiyonel bir iyileşme için operatif yöntemin seçilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Dergi Adı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler TÜBİTAK-ULAKBİM, Dergi Park, EBSCOhost, CAB Abstracts, Türkiye Atıf Dizini, DOAJ, Index Copernicus ve Google Scholar
Basım Tarihi 03-2014