Açımlayıcı Faktör Analizinde Tekrar Edilebilirlik: Kavram Ve Uygulama
Doç. Dr. Ezgi MOR
Ömay Çokluk Bökeoğlu
Ankara Üniversitesi, Türkiye
Temel araştırma niteliğindeki bu çalışmada, araştırmacılara açımlayıcı faktör analizinde tekrar edilebilirlik kavramının ve analizinin tanıtılması ve söz konusu analize yönelik bir örnek uygulamanın yapılması amaçlanmıştır. Kullanım sıklığıyla orantılı olarak, açımlayıcı faktör analizi, alanyazındaki tartışmalı analizlerden biridir. Analiz, araştırmacıların inisiyatifleri doğrultusunda farklı şekillerde ilerledikleri birçok aşama içerdiğinden, aynı veri setiyle farklı araştırmacılar tarafından yapılan analizlerde kimi zaman farklı faktör yapılarının belirlenmesi dahi mümkün olabilmektedir. Bu durum da beraberinde sonuçların genellenebilirliği sorununu getirmektedir. Tekrar edilebilirlik analizi, hem bizzat ölçeği geliştiren araştırmacılar tarafından, hem de sonrasında farklı araştırmacıların söz konusu ölçeği kullandıkları çalışmalarda elde edilebilecekleri ileri geçerlik kanıtlarından biridir. Bu sayede araştırmadan araştırmaya farklılık gösteren yapılar yerine, ölçeklere ilişkin daha güçlü ve tutarlı faktör yapıları ortaya koymak söz konusu olacaktır.
Dergi Adı Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 06-2016