Şarkici ve şarkici olmayan bireyler arasinda ses şiddeti ile aerodinamik parametrelerin karşilaştirmali incelenmesi
Doç. Dr. Emine PETEKKAYA
Beykent Üniversitesi, Türkiye
Sema Polat
Ahmet Hilmi Yücel
Çukurova Üniversitesi, Türkiye
Sesin aerodinamik parametrelerinden subglottal basınç;fonasyon için aerodinamik itici bir güç iken ses şiddetiniarttırmada primer etkendir. Bu çalışmanın amacı şarkıcıbireyler ile şarkıcı olmayan bireyler arasında sesin aerodinamik parametreleri ile ses şiddet düzeyi arasındakiilişkiyi incelemektir. Çalışmaya 20 gönüllü ses eğitimialmış opera şan öğrencisi kadın-erkek ile ses eğitimialmamış 20 gönüllü kadın-erkek tıp fakültesi öğrencisikatıldı. Katılımcıların AeroviewPro PhonatoryAerodynamics System seti ile aerodinamik bileşenlerden subglottal hava basıncı, subglottal hava akımı ve sesbasınç düzeyi (sound pressure level/SPL) verileri belirlendi. Subglottal hava akımı ses eğitimi almamış öğrencilerde (1,96±0,54) opera şan öğrencilerinden(1,48±0,31) daha yüksek bulundu (P=0,005). Subglottalhava basıncı ise ses eğitimli grupta (14,36±2,99) seseğitimi almamış grup ortalamasından (11,32±3,47) daha yüksek değerler gösterdi (P=0,005). Ses şiddet düzeyi ortalaması ses eğitimi almış kişilerde (108,53 ± 3,48)ses eğitimi almamış kişilere oranla (101,43 ± 4,52) dahayüksek bulundu (P=0,001). Subglottal basınçtaki artışınses şiddetinde artışa yol açtığı verilerle doğrulanmıştır.Şarkı söylemek aerodinamik açıdan laryngeal yapılarınetkin kullanımını öğretmektedir.
Dergi Adı SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ
Basım Tarihi 03-2019