Tedarik Zinciri Bilgi Yönetiminin Tedarik Zinciri Performansı Üzerindeki Etkisinde Tedarikçi Entegrasyonunun Aracı Rolü
Doç. Dr. Bülent YILDIZ
Behzat Sayın
Günümüzde rekabet edebilirlik için tedarikçilerleentegrasyon son derece önemlidir. Firmalarıntedarikçileri ile entegre olabilmeleri içinise tedarik zincirinde bilgi teknolojilerinin kullanımınaönem vermeleri ve bilgiyi yönetmelerigerekmektedir. Bu amaçla bu çalışmanın sorunsalıtedarik zinciri bilgi yönetiminin tedarikzinciri performansı üzerindeki etkisinde tedarikçientegrasyonunun aracılık rolünüaraştırmaktır. Bu amaçla ihracatçı ilk 1000 firmaiçerisinden seçilen 96 firmadan anket ile veritoplanmıştır. Araştırmada öncelikle ölçeklerinyapı geçerliği ve güvenilirliği test edilmiştir. Buamaçla keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizleriile güvenilirlik analizi yapılmıştır. Veriler yapısaleşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Analizneticesinde tedarik zinciri bilgi sistem altyapısınıntedarik zinciri bilgi teknolojileri kullanımınıanlamlı olarak etkilediği ve bilgi teknolojilerikullanımının da tedarik zinciri bilgiyönetimini anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir.Ayrıca tedarik zinciri bilgi yönetimininve tedarikçi entegrasyonunun tedarik zinciriperformansını anlamlı olarak etkilediği bulgusunaulaşılmıştır. Yapılan aracılık testi sonucundatedarik zinciri bilgi yönetiminin tedarik zinciriperformansı üzerindeki etkisinde tedarikçientegrasyonunun aracılık rolü bulunduğu bulgusunaulaşılmıştır.
Makale Alt Türü MLA dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler Miar, Sobiad, Root İndexing, MLA, SIS, MIAR, DRJI, Jornal Factor
Basım Tarihi 03-2020