Kalite Yönetimi Uygulamalarının Firma Performansı Üzerindeki Etkisinde İnovasyonun Aracı Rolü İle Çevresel Dinamizmin Moderatör Rolü
Doç. Dr. Bülent YILDIZ
Mehmet Aytekin
Gaziantep Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada TKY uygulamalarının inovasyon ve firma performansı üzerindeki etkisi ile bu etkideki çevresel dinamizmin moderatör rolü araştırılmıştır. Ayrıca TKY uygulamalarının firma performansı üzerindeki etkisinde inovasyon performansının aracı rolü analiz edilmiştir. Bu amaçla İstanbul Sanayi Odası’nın 2015 yılında ilan etmiş olduğu ilk 1000 sanayi firması araştırmanın ana kütlesi olarak belirlenmiştir. 203 firmadan elde edilen veriler analiz edildikten sonra TKY uygulamalarının inovasyon ve firma performansını pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği; inovasyonperformansının da firma performansını pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği bulgularına ulaşılmıştır. Aracılık testi sonucu TKY uygulamalarının firma performansı üzerindeki etkisinde inovasyon performansının aracı rolü bulunduğu tespit edilmiştir. Moderatör testi sonucunda ise TKY uygulamalarının inovasyon performansı üzerindeki etkisinde çevresel dinamizmin moderatör rolü bulunduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Dergi Adı Journal of Yasar University
Dergi ISSN 1305-970X