Yazarlar (3) |
![]() |
![]() Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
![]() Türkiye |
Özet |
Bitlis şehrinin yemek, kültür ve turizm potansiyeli yüksek olmasına rağmen yeterince tanıtılmaması, özellikle yemek kültürünün yeter sayıda ele alınmaması bu konulara ağırlık verilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Buradan hareketle şehrin en tanınmış yemeği olan ve geçmişi 17. yüzyıla kadar dayandığı ileri sürülen Bitlis büryanı çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında şehrin en eski büryancısı olduğu ileri sürülen Büryancı Azmi’nin kurum tarihi aracılığıyla aktarılması çalışmanın amacını, böylesi bir incelemenin akademik düzeyde ele alınması Bitlis şehrinin gastronomi ve turizm noktasındaki potansiyelini açığa çıkarması bakımından çalışmanın önemini oluşturmaktadır. Araştırma yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile 7 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verileri 29 Aralık 2021 ile 25 Şubat 2022 tarihleri arasında yüz yüze olarak toplanmıştır. Çalışmanın temel bulguları; 1907 yılında işletme hayatına başlayan Büryancı Azmi’nin açıldığı yıllarda şehrin ve işletmenin nasıl bir yapıya sahip olduğu, bu işletmeyi ilk kimlerin açtığı, büryan kebabının rivayetinin ne olduğu, mevsimlik yapılan büryanın geçmişteki ve günümüzdeki satış miktarları arasındaki farkları, bölgenin et tercihinde nelere dikkat edildiği, büryanın özelliği ve nasıl hazırlandığı, Siirt ve Bitlis büryanı arasındaki farkların neler olduğu, tütün fabrikalarının kapanmasının Bitlis şehrini nasıl etkilediği ve işletmeyi 115 yıl ayakta tutan sırrın ve sebatın neler olduğudur. Sonuç olarak; bir asrı aşkın süredir işletme hayatına devam eden Büryancı Azmi, Bitlis şehrinin tarihine, kültürüne ve gastronomisine çok önemli bir katkı sağlamıştır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Diğer hakemli ulusal dergilerde yayınlanan tam makale |
Dergi Adı | OCAK: Türk Mutfak Kültürü Araştırmaları Dergisi |
Dergi ISSN | 2791-7207 |
Dergi Tarandığı Indeksler | DRJI, Citefactor, ASOS, Bilgindex, İdealOnline, Türkiye Turizm Dizini |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 06-2022 |
Cilt No | 2 |
Sayı | 1 |
Sayfalar | 24 / 34 |
Makale Linki | https://kgs929.n3cdn1.secureserver.net/wp-content/uploads/2022/06/makale-010.pdf |