Rekreasyon Deneyimi, Memnuniyet ve Çevreye Duyarlı Davranış İlişkisi: Horma Kanyonu Örneği
Doç. Dr. Çetin AKKUŞ
Arş. Gör. Selda YORDAM DAĞISTAN
Günümüzde değişen ve gelişen ekonomik, sosyal ve çevresel faktörlerle birlikte, bireylerin boş zamanını değerlendirme biçimleri farklılaşmaktadır. Bu farklılaşmadan kaynaklı olarak doğa temelli aktiviteler son zamanlarda oldukça talep gören turistik ürün ve hizmetler haline gelmiştir. Rekreasyon deneyimleri de doğa temelli turizmde önemli bir rol oynamaktadır. Doğa temelli turizm ile ilişkili rekreasyon deneyimi, doğa temelli turistlerin çevreye duyarlı davranışlarını artırmak için çok önemli bir faktördür. Sürdürülebilir kaynak devamlılığı ve çevre kalitesi için bireylerin çevreye duyarlı davranışı önem arz etmektedir. Bu bağlamda, turistin çevresel olarak sürdürülebilir ilkeleri benimsemesine yardımcı olmak ve çevreyle ilgili konularda farkındalığını artırmak deneyimin ana amaçları arasında yer almaktadır. Yapılan bu çalışmada olumlu yönde rekreasyon deneyimi yaşayan turistlerin çevreye duyarlı davranışının da artacağı düşünülmektedir. Bu araştırmada turistlerin rekreasyon deneyimi, turist memnuniyeti ve çevreye duyarlı davranış ilişkisini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Kastamonu ili Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Horma Kanyonu’nu ziyaret eden turistler arasında kolayda örnekleme yöntemiyle 310 katılımcıya ulaşılmış ve anket tekniği uygulanmıştır. Analizler neticesinde rekreasyon deneyiminin turist memnuniyeti ve çevreye duyarlı davranışı olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca turist memnuniyetinin aracılık rolü üstlendiği çalışmanın bir diğer sonucunu oluşturmuştur. Elde edilen bulgulardan yararlanılarak birtakım öneriler sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon Deneyimi, Memnuniyet, Çevreye Duyarlı Davranış, Horma Kanyonu.
Rekreasyon Deneyimi,Memnuniyet,Çevreye Duyarlı Davranış,Horma Kanyonu
Dergi Adı Turizm Akademik Dergisi