Yazarlar |
Doç. Dr. Çetin AKKUŞ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Yemek kültürünün gelişmesine etki eden en önemli faktörler yaşanılan çağ, coğrafi bölge,kullanılan malzemeler vb. olsa da bu yemeklerin tarih boyunca devamlılığını sağlayan enönemli etken kadın olmuştur. Kadının aile hayatındaki yeri, daha çok ev içi işler ileözdeşleşmiş ve yemek kültürünün toplumun en küçük yapı taşında korunmasını sağlayankadın olmuştur. Ancak günümüz dünyasında kadının ev içindeki rolü devam etmesinerağmen, gelenek haline gelmiş yemeklerin unutularak azaldığı gözlenmektedir. Kadınınçalışma hayatına atılmasıyla ilişkili olduğu düşünülen bu durumun farklı demografiközellikler ile de bağlantılı olabileceği öngörülmektedir. Bu araştırmada, Kastamonulukadınların zorluk derecelerine göre sınıflandırılmış yöresel yemekleri ne ölçüde duyduğu,bildiği ve yaptığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte kadınların bildiği ya dayaptığı yöresel yemeklerin zorluk dereceleri ile demografik özellikleri arasında anlamlıfarklılıklar olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda, kadınlarınyemek yapma devamlılıklarında yemeklerin zorluk seviyelerinin etkili olmadığı tespitedilmiş ve kadınların demografik özellikleri ile yöresel yemekleri yapma durumları arasındaanlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Journal of Tourism and Gastronomy Studies |
Dergi ISSN | 2147-8775 |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | Türkçe |
Basım Tarihi | 06-2019 |
Cilt No | 7 |
Sayı | 2 |
Sayfalar | 731 / 750 |
Doi Numarası | 10.21325/jotags.2019.389 |
Makale Linki | http://jotags.org/2019/vol7_issue2_article4.pdf |
Atıf Sayıları | |
TRDizin | 8 |
ResearchGate | 11 |
Google Scholar | 13 |