Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğrencilerinin Uygulamalı Mutfak Derslerine İlişkin Tutumları Ve Ders Çıktılarına Yönelik Bir Araştırma
Doç. Dr. Çetin AKKUŞ
Turizm sektörü, önemli hizmet alt sektörlerinden biri olup, bu sektörün istihdamına katkı sunacak personelin gerekli meslekidonanıma sahip olması elzemdir. Ancak özellikle fakülteler nezdinde turizme yönelik mesleki eğitim çeşitli sebeplerden ötürüikinci planda kalmaktadır. Bu durum zaman içerisinde öğrencilerin sektörün işleyişinden uzaklaşmasına ve özellikle stajlar iletanıştığı turizm hizmetlerinden soğumasına sebep olmaktadır. Bu nedenle özellikle fakültelerde mesleki eğitime yönelikuygulamalı derslerin verilmesi ve bu derslere yönelik bir bilinç aşılanması önem arz etmektedir.Bu araştırmada, Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği bölümü öğrencilerinin uygulamalı mutfakeğitimine ilişkin tutumları ile öğrencilerin uygulamalı mutfak dersleri kapsamında sunduğu hizmete yönelik müşterimemnuniyetini tespit etmek amaçlanmıştır. Buna binaen öğrencilerin dersi almadan önce ve aldıktan sonraki tutumlarında;ders kapsamında sunulan hizmete yönelik müşteri memnuniyeti ile normal zamanda sunulan hizmet arasındaki memnuniyetdüzeyinde herhangi bir farklılık olup olmadığı ölçülmüştür. Araştırma kapsamında toplam 170 öğrenci anketine ve toplam 495müşteriye ulaşılmıştır. Araştırma 2017-2018 güz yarıyılı içerisinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerinuygulamadan önceki ve sonraki düşüncelerine ilişkin faktör ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespitedilmiştir. Mutfak personelinin sunduğu hizmet ile ders kapsamında sunulan hizmete yönelik müşteri memnuniyetindepersonel kalitesi, hizmet kalitesi ve genel memnuniyet açısından anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
Dergi Adı Kastamonu Eğitim Dergisi
Basım Tarihi 07-2020