Türk Dünyası Öğrencilerinin Aidiyet Duygularının Akademik Başarılarına Etkisinde Sosyalleşmenin Aracılık Rolü
Doç. Dr. Çetin AKKUŞ
Doç. Dr. Gülizar CENGİZ
Öğrencilerin akademik başarıları üzerinde etkili olan faktörlerin tespiti oldukça önemli olup, özellikle uluslararası öğrencilerin akademik başarılarını, okula yönelik zaman içerisinde gelişen aidiyet duyguları ve sosyalleşme düzeylerinin olumlu yönde etkileyeceği düşünülmektedir. Bu araştırmada Türk Cumhuriyetlerinden Türkiye’ye gelen uluslararası öğrencilerin akademik başarıları üzerinde üniversiteye yönelik aidiyet duygularının etkisini ve bu etkide sosyalleşmenin aracı rolünü tespit etmek amaçlanmıştır. Bununla birlikte turizm fakültelerinde okuyan öğrencilerin sosyalleşme durumlarının daha yüksek olabileceği varsayımından hareketle, Turizm Fakültesi’nde okuyan Türk Dünyası öğrencilerinin aidiyet duyguları ve sosyalleşme durumlarının diğer fakültelerde okuyan öğrencilere göre farklılığı incelenmiştir. Araştırma kapsamında Kastamonu Üniversitesi’nde öğrenim gören Türk Dünyası öğrencilerine anket uygulanmıştır. 2019 yılı Mayıs-Haziran aylarında gerçekleştirilen saha araştırması sonucu toplam 322 geçerli anket elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğrencilerin üniversite aidiyet duygusunun akademik başarıları üzerinde doğrudan bir etkisinin olmadığı, sosyalleşmenin aracılık etkisi ile dolaylı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Turizm Fakültesi’nde öğrenim gören öğrencilerin sosyalleşme durumlarının diğer fakülte öğrencilerine nazaran daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Dergi Adı Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi/Journal of Turkish World Studies
Basım Tarihi 12-2020