International Successes of Turkish Judo: A Historical Perspective
Doç. Dr. Bayram CEYLAN
Nedim Malkoç
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Türkiye
Judo, Dünya çapında popüler olan bir Olimpik spordur. Judo sporu Türkiye’de son yıllarda gelişmiştir ve Türk judo sporcuları birçok başarı elde etmiştir. Ancak literatürde Türk judosunun başarıları üzerinde araştırma yapılmadığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı Olimpiyat Oyunları, Dünya Şampiyonası ve Avrupa Şampiyonasında üst düzey kategoride Türk judo sporcularının başarılarını ortaya koymaktır. Tanımlayıcı tipteki bu çalışma, Türkiye'de judonun seçkin sporunun gelişimi üzerine bir araştırmadır. Sonuçlar onar yıl kapsamında gruplanmış ve analiz edilmiştir. Veriler ulusal ve uluslararası resmi judo web sitesinden elde edilmiştir. 2019 sonunda Türk judo sporcuları 51 madalya almıştır (İkisi Olimpiyat Oyunlarında, 10'u Dünya Şampiyonasında, 39'u Avrupa Şampiyonasında). Türkiye’nin judo sporundaki Madalya sayısı 1990'larda ve 2010'larda en yüksek seviyeye ulaştı. Bunun yanı sıra 1980'lerde madalya sayısı çok azdı. Erkek sporcular Türkiye’nin madalya sayılarına kadın sporculardan daha fazla katkıda bulundular, erkek sporcular tarafından elde edilen madalya yüzdesi toplam madalyanın%66'sıdır. Türk judosu 1990'larda uluslararası düzeyde podyumda yer almaya başlamış ve büyük başarılar elde etmiştir ancak son yirmi yılda aynı başarıyı yakalayamamıştır.
aikido,combat sports,kurash,wushu
Dergi Adı SPORMETRE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ DERGİSİ