The corporate social responsibility perception and sustainable consumption behavior of the employees in forest products industry enterprises: the case of Western Black Sea section
Dr. Öğr. Üyesi Hilal ÖZTAY ÇAĞAN
Doç. Dr. Emre BİRİNCİ
Bu çalışmanın amacı Orman Endüstri çalışanlarının örgütlerine yönelik algıladıkları kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) düzeyi ile sergiledikleri sürdürülebilir tüketim davranışı (STD) arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmak ve bu ilişkilerin yönünü belirlemektir. Bu amaçla Batı Karadeniz Bölümü’nde bulunan işletmelerdeki çalışanlardan anket yoluyla toplanan veriler istatistik yöntemler kullanılarak incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, KSS algısı düzeyi ile STD arasında anlamlı pozitif ilişki olduğu görülmüştür. Aynı zamanda KSS’nin alt boyutları olan yasal, gönüllü ve çalışanlara yönelik sorumluluk ile STD arasındaki ilişkilerin de anlamlı ve pozitif olduğu sonucuna varılmıştır. KSS algısı ile STD’nin alt boyutları olan kişisel ulaşım ve enerji tercihi, duyarlı gıda tercihi, evsel su tüketimi ve atık azaltma ve geri dönüşüm arasında da pozitif anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Örgütlerin KSS faaliyetlerinin, önemli paydaşları olan çalışanlar üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koyması ve ampirik verilerle literatürü destekliyor olması açısından çalışmanın akademik katkı sağlayacağı beklenmektedir.
Employees in forest products industry,corporate social responsibility,sustainable consumption behavior
Makale Alt Türü ESCI dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı FORESTIST