Microstructural Study and Thermal Behavior of Sodium Silicofluoride
Dr. Öğr. Üyesi Aslı ÇAKIR ARIANPOUR
Farzın Arıanpour
Behnam Ali
Sodyum silikoflorür, Na2SiF6'nın kimyasal formülü ile son zamanlarda seramik, metalurji ve kimya mühendisliği gibi çeşitliendüstrilerde birçok uygulama alanı bulan inorganik sentetik bir malzemedir. Bu tozun en önemli kullanımlarından bazıları opalcam-seramik, sırlar ve fritlerdir. Uygulama alanlarının gün geçtikçe artmasına karşı, literatürde sodium silikoflorür (SSF) ileilgili sınırlı sayıda kaynak mevcuttur. Bu araştırmada, ticari bir sodyum silikoflorür tozunun ısıl davranış ve mikroyapı açısındankarakterize edilmiştir. Termal analiz, hava atmosferinde 900 °C’de diferansiyel termal ve termo gravimetri eğrilerine görearaştırılmıştır. Mikroyapısal analizler, taneciklerin tane büyüklüğü ve morfolojisini incelemek için taramalı ve geçirimli elektronmikroskopları kullanılarak yapılmıştır. Sonuçlar, ticari sodyum silikoflorür malzemesinin, eşlik eden bir endotermik reaksiyonlahavada 430-600 °C sıcaklık aralığında çözündüğünü göstermiştir. Mikroyapısal karakterizasyonlarla, incelenen SSF tozunungranüler morfolojisi, altıgen şekilli prizmaların ve ilgili gözeneklerin varlığına da açıklık getirmiştir.
Dergi Adı Uluslararası Muhendislik Arastirma ve Gelistirme Dergisi
Makale Dili İngilizce