Gossypin’in Kato-III Hücrelerindeki Anti-Proliferatif ve Apoptotik Etkilerinin Belirlenmesi
Harun Ün
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Türkiye
Rüstem Anıl Uğan
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. İrfan ÇINAR
Gastrik karsinoma yüksek morbidite ve mortalite ile insanlarda ve hayvanlarda görülen bir kanser türüdür. Gossypin Hibiscus vitifolius'tan izole edilen doğal bir flavonoid grubunda doğal bir maddedir. Bu çalışmada gossypin’in Kato-III gastrik karsinoma hücrelerinde anti-proliferatif ve apoptotik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Kato-III hücreleri uygun ortamlarda kültüre edildi ve gossypin’in etkin doz aralığı (5-100 μg/ml) ve hücre canlılığı üzerindeki etkileri MTT testi ile 24, 48 ve 72. saatlerde tespit edildi. RT-PCR yöntemi ile kaspaz-3, 9 ve NF-kB gen ekspresyonları belirlendi. Floresan boyama tekniği ile apoptoz seviyeleri tespit edildi. Sisplatin pozitif kontrol grubu olarak deney eklendi. Gossypin’in Kato-III hücre proliferasyonunu doza ve zamana bağlı olarak azalttığı tespit edildi. Gossypin kaspaz-3 ve kaspaz-9 seviyelerini artırırken NF-kB seviyelerini inhibe ettiği ve sonuçların sisplatin ile benzerlik gösterdiği tespit edildi. Hücre morfolojik analiz ve floresan boyama sonuçlarına göre gossypin 100 μg/ml dozunda apoptozu en fazla artıran grup olduğu gösterilmiştir. Sonuç olarak gossypin’in gastrik karsinoma hücrelerinde apoptozu aktive ettiği ve tedavide potansiyel bir aday olabileceği ortaya konmuştur.
Kaspaz,Gossypin,Apoptoz,Kato-III
Dergi Adı Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi