Östemperlenmiş Küresel Grafitli Dökme Demirin Aşınma Davranışı Üzerinde Pvd Yöntemi İle Tin Kaplamanın Etkisi
Dr. Öğr. Üyesi Faik OKAY
Kasım Habalı
Hasan Sert
Ferhat Gül
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, östemperlenmiş küresel grafitli dökme demirlerin aşınma davranışı üzerinde fiziksel buhar birikimmetodu ile TiN kaplamanın etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, 900°C‘de 60 dakika östenitleme, daha sonra 360°C’de 30 ve 90 dakika östemperleme işlemi uygulanmıştır. Isıl işlemden sonra numunelere PVD yöntemi ile TiNkaplanmıştır. Aşınma testleri, disk üzerinde pim cihazında 20 N, 40 N ve 60 N yükler altında, 1m/s kaymahızında 1800 m kayma mesafesinde gerçekleştirilmiştir. Deneysel sonuçlar, ısıl işlem şartlarına bağlı olarakküresel grafitli dökme demirin perlitik yapısının ösferrite dönüştüğünü göstermiştir. Numunelerin aşınması, TiNkaplamanın etkisi ile 3-4 kat azalmıştır.
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi