Kurkumin HEK-293 Hücre Hattında Metotreksat Kaynaklı Hücresel Hasarı Düzenledi
Dr. Öğr. Üyesi Betül YAZĞAN
Giriş ve Amaç: Klasik bir antifolat olan metotreksat (MTX), çeşitli kanserlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılanve yan etkilerinden dolayı üzerinde çalışılan antikanser ajanlardan biridir. Ne yazık ki, MTX'in hücre üzerine toksiketkisi, sadece tümör hücreleri ile sınırlı olmayıp diğer hayati organları da etkilemektedir. Bu durum MTX’in antikanseretkinliğini azaltmadan, hücresel toksik etkilerini azaltabilecek başka ajanlarla birlikte kullanımını zorunlu kılmaktadır.Antikanser ilaçların istenmeyen yan etkilerini azaltabilecek doğal antioksidanların kullanımıyla ilgili kapsamlıaraştırmalar yapılmaktadır. Yapılan çalışmalarda, kurkuminin (KUR) çeşitli dokularda meydana gelen hücreseltoksisite üzerindeki koruyucu etkileri, onun antioksidan, antienflamatuar ve antikanser etkilerinin olmasınaatfedilebilir. Bu çalışma, MTX’in neden olduğu hücresel toksisitenin, KUR ile azaltılabileceği varsayılarak yapıldı.MTX’e maruz bırakılan insan embriyo böbrek (HEK-293) hücre serisinde, antioksidan bir ajan olan KUR’undüzenleyici rolü araştırıldı.Gereç ve Yöntemler: HEK-293 hücreleri, Kontrol, KUR, MTX ve MTX+KUR olarak dört gruba ayrıldı. Kontrolgrubundaki hücrelere herhangi bir uygulama yapılmadan, kültür ortamında 48 saat boyunca tutuldu. Diğer gruplardakihücreler kültür ortamında 24 saat tutulduktan sonra, KUR grubundaki hücrelere 10 μM KUR, MTX grubundakihücrelere 5 μM MTX ve MTX+KUR grubundaki hücrelere ise 5 μM MTX ve 10 μM KUR uygulandı. Uygulamalarıtakiben hücreler 24 saat boyunca kültür ortamında tutuldu.Bulgular: HEK-293 hücrelerindeki MTX kaynaklı lipit peroksidasyon (Lip-Px) aktivitesi Placer ve arkadaşlarınınyöntemine göre, glutatyon (GSH) seviyeleri Sedlak ve Lindsay yöntemine göre ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px)seviyeleri Lawrence ve Burk yöntemine göre spektrofotometrik (UV-1800) olarak ölçüldü. MTX ile inkübe edilenhücrelerde Lip-Px aktivitesinin arttığı, GSH ve GSH-Px aktivitelerinin ise önemli ölçüde azaldığı belirlendi. KURuygulamasının ise Lip-Px aktivitesini önemli ölçüde azaltırken, GSH ve GSH-Px aktivitelerini önemli ölçüde artırdı.Sonuç: Bu sonuçlar, KUR uygulamasının MTX kaynaklı hücresel stres ve toksisiteyi, antioksidan mekanizmalarladüzenleyerek, MTX kemoterapisine etkili bir yardımcı ajan olabileceğini göstermektedir.
Dergi Adı Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Basım Tarihi 03-2021