The Use of Macerated Garlic (Allium Sativum L.) Oil in Preventing the Postoperative Adhesions in Rats
Doç. Dr. Gülsüm Ülke ÇALIŞKAN
Dr. Öğr. Üyesi Nuray EMİN
Bu çalışmada Taşköprü Sarımsağı'ndan (Kastamonu/Türkiye) elde edilen maserat yağın intra- abdominal kullanımının, ameliyat sonrası yapışıklıkları önlemedeki etkinliği araştırıldı. Çalışmada, zeytinyağında 1.2 g/ml konsantrasyonda taze sarımsakla hazırlanan maserat yağı kullanıldı. Maserat yağın kimyasal yapısı FTIR ve GC-MS yöntemleriyle analiz edildi. İn vivo deneyler kapsamında Wistar Albino cinsi sıçanlara (n=8) genel anestezi altında sekum abrazyonu uygulandı. Kontrol grubunda (K) serum fizyolojik solüsyonu ve çalışma gruplarında (S1-S2) farklı dozlarda (0,5-1ml) sarımsak maserat yağı abrazyon bölgesine damlatıldı. Postoperatif 3. ve 28. günlerde, makroskobik gözlemler sırasında adezyonlar değerlendirildi ve 0-4 arasında makroskobik adezyon skoruna (MAS) göre sınıflandırıldı. Bu aşamada adezyonlu olgulardan histopatolojik inceleme için doku örneği alındı ve 0-3 arasında histopatolojik adezyon skorlaması (HAS) yapıldı. Postoperatif 3. günde, tüm deneklerde intra-abdominal adezyon tespit edildi. Postoperatif 28. günde K deneklerinde MAS-2 seviyesinde adezyonlar görülürken, S1-S2 deneklerinde adezyon olmadığı belirlendi. Ayrıca 3. günde tüm olgularda HAS-1 düzeyinde ve 28. günde K deneklerinde HAS-2 düzeyinde histopatolojik adezyon belirlendi. Sonuç olarak, taze sarımsağın bir süre zeytinyağında bekletilmesiyle elde edilen sarımsak maserat yağı klinisyen hekimler tarafından kolaylıkla üretilip uygulanabilecek, düşük maliyetli ve etkili bir adezyon önleyici ajandır.
Cerrahi Adezyonlar,Histopatoloji,İntra-abdominal,Sarımsak,Zeytinyağı
Dergi Adı Türk Doğa ve Fen Dergisi