img
Transition to a Rural Green Economy with Eco-Agro Tourism: The Case of Kızıklı Aromatic Village (Türkiye)     
Yazarlar
Gizem Özgürel
Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Evren ATIŞ
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Sabriye Çelik Uğuz
Türkiye
Özet
Kent yaşamının ve kentsel nüfusun artarak devam ettiği 21. yüzyılda, yeşile duyulan özlem ve doğaya dönüş arzusu insanoğlunu doğa temelli aktivitelerin yapılacağı destinasyonlara çekmektedir. Eko turizm ve agro turizmin kesiştiği bir turizm türü olan eko-agro turizm sosyo-kültürel, ekonomik ve doğal çevre üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır. Benzer biçimde yeşil ekonomi yaklaşımında da ekonomik refah, yaşam kalitesi ve çevrenin korunması açısından yarattığı olumlu etkilere dikkat çekilmektedir. Ek olarak günümüzde destinasyonların çevre dostu üretime dayalı bir ekonomi geliştirmesi fikri giderek daha çok önemsenmektedir. Yapılan çalışmada; kalkınmakta olan kırsal yörelerde doğal çevrenin ekonomik sistemin merkezine yerleştirildiği, üretim ve tüketimde sürdürülebilirliğin sağlanabildiği eko-agro turizme odaklanılmıştır. Kırsalın eko-agro turizm potansiyelinin, yöreyi en iyi bilen yerel halkın bakış açısıyla ortaya çıkartılmasının önemli olduğu düşünülmektedir. Ek olarak yerel halkın sürdürülebilir bir “yeşil ekonomi” ve “yeşil odaklı gelişim” için eko-agro turizme yönelik fikirlerinin, hem turizm gelişimine vereceği destek hem de turizm faaliyetlerine katılım durumunu göstereceği için bilinmesi gerekmektedir. Bu bakış açısıyla Balıkesir’in Burhaniye ilçesine bağlı olan Kızıklı Mahallesi (Köyü) araştırma örneklemi olarak seçilmiştir. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği çalışmada, 42 katılımcıdan veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuş, tematik gruplandırmalar yapılarak frekansları ve yüzdesel oranları okuyucuya sunulmuştur. Sahadan elde edilen verilere göre; Kızıklı Mahallesinin eko-agro turizm potansiyelinin bulunduğu, mahalle sakinlerinin eko-agro turizm gelişimini yüksek düzeyde destekleyecekleri, var olan ekonomik çevrenin güçlendirilmesinde ve yeşil ekonominin Kızıklı’da uygulanabilir olmasında eko-agro turizmin lokomotif olabileceği tespit edilmiştir. Eko-agro turizm gelişiminin ve sürdürülebilirliğin ekonomik, doğal ve sosyo-kültürel çevrede yaratacağı olumlu katkıları nedeniyle Kızıklı’da yerel halk tarafından destekleneceği ve paydaş olarak yerel halkın sorumluluklar üstlenecekleri araştırmadan elde edilen diğer sonuçlar arasındadır.
Anahtar Kelimeler
Yeşil Ekonomi,Eco-Agro,Turizm,Aromatik Köy,Sürdürülebilirlik
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Journal of the Human and Social Sciences Researchers
Dergi ISSN 2147-1185
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2023
Cilt No 12
Sayı 2
Sayfalar 796 / 818
Doi Numarası 10.15869/itobiad.1254129
Makale Linki http://dx.doi.org/10.15869/itobiad.1254129
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
Google Scholar 4
Transition to a Rural Green Economy with Eco-Agro Tourism: The Case of Kızıklı Aromatic Village (Türkiye)

Paylaş