Covid- 19 Pandemi Sürecinde Türkiye’de Uzaktan Eğitim Çalışmaları: Kastamonu Üniversitesi Örneği
Doç. Dr. Burak Erhan TARLAKAZAN
Doç. Dr. Elif TARLAKAZAN
Uzaktan eğitim; e-öğrenme ve çevrimiçi öğrenme olarak da adlandırılan, eğitimde öğretmen veöğrencilerin fiziken ayrılması ve çeşitli teknolojilerin kullanımı ile iletişim kurulması anlamınagelmektedir. Türkiye’de giderek artan sayıda üniversite uzaktan eğitim imkânı sunmaktadır. İnternetteknolojisinin eğitimde kullanılmasıyla birlikte “uzaktan eğitim” adı verilen kapsamlı bir öğretim hizmetiortaya çıkmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu pandemi sürecinde 2019-2020 Bahar eğitim-öğretim döneminiuzaktan eğitimle devam ettiren Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Grafik TasarımıBölümünde kayıtlı 88 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma; çalışma grubunun uzaktan eğitime bakış açısını,karşılaştıkları problem ve önerilerini irdelemek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda Kastamonu ÜniveritesiBilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulunun 12/10/2020 tarih ve 1 nolu kararınca araştırma yapılması içinetik kurul kararı alınmıştır. Geliştirilen ölçek bu araştırmayla sınırlıdır ve elde edilen sonuçlar bu gruba özgüdürve genelleme yapılamaz. Araştırma nitel araştırma yöntemiyle desenlenmiştir. Nitel araştırma, sayısal olmayanverilerle toplanan, sosyal yaşamı anlamaya yardımcı olan verilerden yorumlar çıkarmayı amaçlayan bir türsosyal bilim araştırmasıdır. Ayrıca demografik özellikleri yorumlamak için yüzde frekans gibi hesaplamalarkullanılmıştır. Araştırma sonunda, öğrencilerin uzaktan eğitimi benimsedikleri görülmüştür. Eğitiminsürekliliği esasına göre; süreci uzaktan eğitimle tamamlayan öğrenciler; atölye, stüdyo veya derslikte yapılmasıgereken tasarım derslerinin uzaktan eğitimle yapılmasının dezavantajlarını dile getirmişlerdir. Bunun yanındauzaktan eğitimin; istedikleri yerde ve zamanda çalışabilme avantajlarından yararlanmışlardır. Çalışmanınuzaktan eğitim düzenlemelerine rehberlik etmesi, alan yazına katkıda bulunması ve bu konuda çalışmayapacaklara ışık tutması umulmaktadır.
Dergi Adı Turkish Sutudies
Basım Tarihi 10-2020
Makale Linki https://turkishstudies.net/turkishstudies?mod=tammetinmakaleadi=makaleurl=82e4d4e6-f6b5-496f-83fa-932e14d2322c.pdfkey=43704