Morphological Study of the Intraorbital Muscles (Musculi Bulbi) in Rat and Guinea Pig
Dr. Öğr. Üyesi Beste DEMİRCİ
Burcu Onuk
Şerife Tütüncü
Murat Erdem Gültiken
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
İnsanlarda intraorbital göz kasları, m. retractor bulbi kasının yokluğu dışında memelilere benzer. Bu çalışmanın amacı çeşitli araştırmalara model olarak kullanılan rat ve kobaya ait göz kaslarının morfolojik ve morfometrik özelliklerini ortaya koymaktır. Çalışmada 12 adet rata ait 24 ve 16 adet kobaya ait 32 bulbus oculi subgros ve histolojik metotlarla incelendi. Ekstraoküler göz kaslarına ait morfometrik veriler stereo mikroskop ile elde edildi. Örnekler subgros incelemeler için %10 formalin solüsyonunda tespit edildi ve histolojik metotlar için Bouin solüsyonu kullanıldı. Ratta intraorbital göz kaslarının iyi geliştiği, her kasın foramen (for.) opticum yakınından başlangıç aldığı ve limbus cornea’ya yakın olarak sclera’da tendinöz olarak sonlandığı belirlendi. Kobay göz kaslarının vücut büyüklüğüne oranla oldukça zayıf şekillendiği gözlendi. Nervus (n.) opticus etrafında yer alan intraorbital kasların fonksiyonel kısımları oldukça kısa şekillendiği ve uzun tendo ile sclera’ya tutunduğu belirlendi. Musculus retractor bulbi kasının ratta n. opticus’un ventrolateral’inde küçük bir kas ve kobay’da n. opticus’un etrafında zayıf kas iplikleri halinde belirlendi.
Göz kasları,kobay,sıçan.
Dergi Adı Animal Health Production and Hygiene