Is frozen taxidermy an alternative method for demonstration of dermatopaties?
Dr. Öğr. Üyesi Beste DEMİRCİ
Murat Erdem Gültiken
Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Türkiye
Mehmet Önder Karayiğit
Çukurova Üniversitesi, Türkiye
Kerem Atalar
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Taksidermi bedenlerin mumyalanması için uzun yıllardır kullanılan yöntemlerden biridir. Bu olguda ülkemizde çok yaygın gözlenmeyen ichthyosis foetalis’li bir buzağı soğuk hava kullanılarak tahnit edildi. Çalışmanın amacı bu basit ve ucuz yöntemin dermatopatili hayvanların tespitinde kullanılabileceğini göstermekti. Ichthyosis foetalis‘li bir buzağı dehidrasyon için hazırlandı ve soğuk hava deposunda -5 0C’de altı ay saklandı. Taksidermi sürecinin sonunda örnek oda ısısına çıkarıldı ve histo-patolojik ve mikrobiyolojik yönden incelendi. Son olarak, kaybolan hiperemik alanlar post mortem görünümündeki şekliyle renklendirildi. Soğuk hava tahniti sonrası deri üzerindeki hiperemik alanlar kaybolmuştu ve deri ağaç kabuğu gibi sertti ve postmortem görüntüsünü korumaktaydı. Mikrobiyolojik incelemede saprofit bakteriler dışında patojenik bakteriler gözlenmedi. Bu çalışma ile deri patolojilerinin demonstrasyonu için kimyasal maddeler kullanılmaksızın didaktik tahnitler yapılabileceği ifade edilebilir.
alternatif metodlar,buzağı,deri hastalıkları
Makale Türü Diğer (Teknik, not, yorum, vaka takdimi, editöre mektup, özet, kitap krıtiği, araştırma notu, bilirkişi raporu ve benzeri)
Makale Alt Türü SCI, SSCI, AHCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan teknik not, editöre mektup, tartışma, vaka takdimi ve özet türünden makale
Dergi Adı Eurasian Journal of Veterinary Sciences