A New Inflammation Marker In Rheumatoid Arthritis: Immature Granulocyte
Esra Özcan
Türkiye
Doç. Dr. Sedat GÜLTEN
Amaç: Bu çalışmanın amacı immatür granülosit sayısının, romatoid artritte hastalık ativitesini gösteren bir belirteç olup olmadığını ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, Kastamonu Rehabilitasyon Merkezi'nde romatoid artrit tanısı ile takipli 163 hasta alındı. Hastaların verileri, laboratuar bilgi sisteminden bulundu. Kontrol grubu için 92 sağlıklı bireyin laboratuvar verileri kullanıldı. Aktif enfeksiyonu, hematolojik, kardiyovasküler, metabolik ve malign hastalığı olan hastalar ile son 15 gün içinde travma, cerrahi girşim ve hastaneye yatış öyküsü olanlar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Hasta grubunda immatür granülosit sayısı ve yüzdesinin anlamlı olarak daha yüksek olduğunu bulundu (p<0.05). Hasta grubunda immatür granülosit ile eritrosit sedimentasyon hızı (r=0.171 p=0.03), ve C-reaktif protein (r=0.321 p<0.001) arasında pozitif ilişki saptandı. Yine hasta grubunda grubunda, immatür granülosit sayısı ve yüzdesi, C-reaktif protein düzeyi >5 olan hastalarda, C-reaktif protein düzeyi <5 olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (p<0.05). Sonuç: İmmatür granülosit seviyesi, romatoid artritte inflamasyonu gösteren hızlı, kolay erişilebilir ve uygun maliyetli bir belirteç olabilir.
Romatoid artrit,immatür granülosit,hastalık aktivitesi
Dergi Adı The Journal of Kırıkkale University Faculty of Medicine