ÖĞÜTÜLMÜŞ ATIK PLASTİK PET KATKILI SIVALARIN TARIMSAL YAPILARDA KULLANILABİLİRLİĞİ
Doç. Dr. Selçuk MEMİŞ
İbrahim Örünğ
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, atık plastik (polyethylenetereftalat (PET)) şişeler toplanarak öğütülmüş ve sıva malzemesiolarak tarımsal yapılarda kullanılabilirliği araştırılmıştır.Atık plastik (PET) şişeler laboratuarda öğütülerek, 4mm çapındaki elek altına geçen tanecikler,çimento, çimento kireç ve kireç bağlayıcılarla sıva malzemesi olarak belirli oranlarında agrega yerine kullanılmıştır.Agrega ağırlığının % 0, % 2.5, % 5, % 7.5 ve % 10 oranlarında atık plastik katılarak örnekler hazırlanmış ve b örneklerin önemli bazı fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenerek kontrol gruplarıyla karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucunda; atık plastik katkısı ile üretilen sıva örneklerinin basınç dayanımları, eğilme dayanımları, birim ağırlık ve özgül ağırlıklarının düştüğü, donma-çözülme dayanıklılığının azaldığı, su emme oranının arttığı,ısıl iletkenli değer lerinin ve çatlak oluşumlarının azaldığı görülmüştür. Çevre koşullarının önemli olduğu tarımsal yapılarda bu özelliklerin göz önüne alınarak, öğütülmüş atık plastik katkılı sıvaların kullanılmasının yararlar sağlayabileceği söylenebilir.
Dergi Adı GOP ziraat fakültesi dergisi
Makale Dili İngilizce