The Effects of Hyrdophobe Clay on Some Physical and Mechanical Properties of Low strenght Concrete Blocks Produced with Pumice Aggregate
Sırrı Şahin
Atatürk Üniversitesi, Türkiye
Sedat Karaman
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Selçuk MEMİŞ
Hafif beton bloklar, işlenmiş doğal malzeme veya işlenmemiş gözenekli malzemeler kullanılarak üretilebilir. Bu çalışma, taşıyıcı veya taşıyıcı olmayan elemanların inşasında kullanılan hafif beton blokların yapımı için pomza hafif agregası ve hidrofob kilin kullanımını kapsamaktadır. Bu makalede pomza agregası Erzurum-Pasinler yöresinden temin edilmiş ve düşük dayanımlı beton blokların bazı fiziksel ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Deney sonuçlarına göre, kuru birim ağırlığı 855 ve 1040 kg m-3arasında değişmekte iken, su emme % 15-% 22 arasında, numunelerinin 28 günlük basınç dayanımı 4,75 den 8,5 MPa arasında değişmektedir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, % 10 hidrofob kil katkısı ile üretilen örneklerin yük taşıyıcı uygulamalarda kabul edilebilecek yeterli dayanım ve düşük su emmeye sahip olduğunu göstermiştir. Düşük birim ağırlığından dolayı üretilen örnekler kırsal alanlardaki tarımsal yapıların yapımında depreme dayanıklı olmalarını da sağlamak için kullanılabilir.
Dergi Adı Akdeniz Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce