STRATEGIC PLAN PERCEPTION SCALE; A SCALE DEVELOPMENT STUDY
Eray Aydın
Dr. Öğr. Üyesi İsmail KARAKULLE
Hakkı Polat
Bu makale, kamu kurumu çalışanlarının stratejik planın hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesine ilişkin algılarını belirlemeye yönelik iki boyutlu bir ölçek geliştirme çalışması sunmaktadır. Çalışma kapsamında üç adımda 21 maddelik bir ölçek geliştirilmiştir. İlk adımda ölçeğin kapsamı belirlenmiş ve bu kapsamdaki literatür incelenmiştir. Alanında uzman kişilerin görüşleri alınmış ve ikinci adımda ölçek için madde havuzu oluşturulmuştur. Üçüncü aşamada ise gramer kuralları dikkate alınarak ölçeğin son hali hazırlanmıştır. Ölçek, stratejik planın hazırlanması veya uygulanması süreçlerinde yer alan kamu kurumları ve üniversitelerde temel olarak görev yapan çalışanlara uygulanmıştır. Örneklem büyüklüğü, tesadüfi örneklem yöntemine göre 216 çalışan olarak belirlenmiştir. Güvenirlik için Cronbach's alpha katsayısı hesaplanmış, geçerlik testi için Açımlayıcı Faktör Analizi ve Doğrulayıcı Faktör Analizi uygulanmıştır. Örnekleme yeterliliği için Bartlett ve Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) testleri kullanılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizinde hesaplanan uyum indeksleri; RMSEA: 0.070, χ2: 1.846, SRMR: 0.039, NFI: 0.97, GFI: 0.85, CFI: 0.99. Elde edilen bulgular ölçek geçerliğinin sağlandığını göstermiştir. Benzer şekilde güvenirlik testi sonucu ölçeğin iki boyutlu olduğunu ve Cronbach alfa katsayısının 0.97 olduğunu göstermiştir.
Stratejik Yönetim,Stratejik Planlama,Ölçek Geliştirme
Dergi Adı DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ