MEDIATING ROLE OF ORGANIZATIONAL TRUST IN THE EFFECT OF ORGANIZATIONAL SUPPORT PERCEIVED BY EMPLOYEE ON ORGANIZATIONAL IDENTIFİCATION: A RESEARCH IN THE MANUFACTURING SECTOR
Dr. Öğr. Üyesi İsmail KARAKULLE
Eray Aydın
Hakkı Polat
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye
Örgütler, ülkelerin ekonomik kalkınmasından toplumların değişim ve dönüşüm yaşamasına kadar hayatın birçok alanında etkisi olan ve etkilenen organizasyonlardır. Teknolojinin gelişmesinin getirdiği hızlı üretim yapısı, tüketicilerin mallara ve hizmetlere duydukları ihtiyacın çeşitlenerek artması örgütleri daha fazla üretmeye ve rekabet etmeye zorlamaktadır. Özellikle günümüzde rekabet üstünlüğü sağlamak örgütlerin temel amaç ve hedefleri arasında yer almaktadır. Örgütlerin sahip olduğu teknoloji, üretim yapısı, ürün çeşitliliği, organizasyon yapısı, mal ve hizmet miktarı gibi özellikler örgütlerin rekabet üstünlüğü elde etmesinde önemli avantaj sağlamaktadır. Bunun yanı sıra örgütlere rekabet üstünlüğü sağlamalarında taklit edilmesi zor olan, yeterlilik ve yetkinlik açısından rakiplerine karşı farklılık oluşturacak en önemli kaynağı ise insan kaynağıdır. Bunun bilincinde olan örgütler geçmişle kıyaslandığında insan kaynağına verdikleri önem her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın amacı, çalışanların algılamış oldukları örgütsel desteğin örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisini belirlemek ve çalışanların örgüte duydukları güvenin algılanan örgütsel destek ile örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkide aracılık rolünü belirlemektir. Çalışmanın örneklemini Niğde ve Konya illerinde organize sanayi bölgesi içerisinde yer alan üretim işletmelerinde kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenen 453 çalışan oluşturmaktadır. Hipotezler yapısal eşitlik yöntemi ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; algılanan örgütsel destek ile örgütsel özdeşleşme arasında ilişkinin anlamlı ve pozitif yönlü (p:0,000 r:0,907), örgütsel özdeşleşme ile örgütsel güven arasındaki ilişkinin anlamlı ve pozitif yönlü (p:0,000 r:0,821) ve algılanan örgütsel destek ile örgütsel güven arasındaki ilişkinin de anlamlı ve pozitif yönlü olduğu görülmektedir (p:0,000 r:0,779). Ayrıca algılanan örgütsel desteğin örgütsel özdeşleşme üzerindeki etkisinde örgütsel güvenin bir aracılık rolünün olduğu belirlenmiştir.
Dergi Adı İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Makale Dili İngilizce