Gaz Atomizasyon Yöntemi ile AZ31 Mg Tozu Üretiminde Gaz Basıncının Etkisinin Araştırılması
Doç. Dr. Mehmet AKKAŞ
Kamal Mohamed Em Akra
Tayfun Çetin
Hakkari Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Boz
Karabük Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, gaz atomizasyonu yöntemi ile üretilen AZ31 Mg alaşımı tozunun şekli ve boyutu üzerine gaz basıncınınetkisi deneysel olarak araştırılmıştır. Deneyler 790 °C sabit sıcaklıkta, 2 mm nozul çapında ve 4 farklı gaz basıncı (5, 15,25 ve 35 bar) uygulanarak yapılmıştır. Ergiyiğin atomize işlemi argon gazı ile yapılmıştır. Üretilen AZ31 Mg tozununşeklini belirleyebilmek için taramalı elektron mikroskobu (SEM), üretilen tozların iç-yapılarında oluşan fazları ve bufazların % oranlarını belirleyebilmek için XRD ve XRF analizi, toz boyut analizi için ise lazer ölçüm cihazıkullanılmıştır. Üretilen AZ31 Mg alaşım tozlarının genel görünümlerinin ligament, çubuksu, damlamsı, flake (pul) veküresel şeklinde olduğu, gaz basıncının artmasına bağlı olarak tozların şeklinin çoğunlukla flake ve küresel’e doğrudeğiştiği görülmüştür. Elde edilen en ince tozun 790 °C sıcaklıkta, 2 mm nozul çapında 35 bar gaz basıncında oluştuğuve tozların genelinin damlamsı ve küresel şekilli olduğu tespit edilmiştir.
Dergi Adı Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Dergi ISSN 2146-538X